V Praze otevřeli Muzeum gastronomie
0 Redakce 23.5.2012V historickém centru Prahy v Jakubské ulici v Starém Městě otevřeli Muzeum gastronomie. Expozice nabídne historii kuchařského umění, pohostinství a stolování. Představí slavné světové i české kuchaře a gastronomické odborníky.
Zájemci se v muzeu mohou seznámit se všemi epochami vaření od prvního ohniště. K nahlédnutí zde je dýmná jizba, krbová kuchyň a také ukázka prvních sporáků.
Síň slávy české gastronomie seznámí zájemce s historií českých kuchařských knih od prvního česky psaného rukopisu z 15. století až po autory druhé poloviny 20. století. Muzeum například získalo úplně první vydání kuchařky od buditelky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826.
V budově se nachází klasická hospoda, bar, vinný sklípek i tradiční kupecký krámek. Sekce věnovaná stolování přináší historii příborů a úpravy jídelní tabule. Připravuje se i muzejní prodejna s českými specialitami, krátkodobé výstavy, workshopy, přednášky a kurzy pro školy i pro širokou veřejnost.
{mosimage}