ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 19760 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Radůza vydává vánoční album

0 jsk 18.10.2024

Písničkářka Radůza přichází s novým albem, které je plné překvapení, hvězdných spoluprací i oslavou českých vánočních tradic.

Obsahuje nečekaný duet s Jiřím Kornem, píseň původně psanou pro Hanu Zagorovou, ale i první koledu věnovanou svatému Josefovi či kostelíku v Hudlicích. Navíc jedna z písní postoupila ještě před svým vydáním do semifinále v autorské soutěži United Kingdom Songwriting Contest 2024.

Na novém autorském vánočním albu A žili šťastně až do smrti… jako by Radůza chtěla dovyprávět pohádkový příběh, který začala psát na svém loňském best of Bylo nebylo. Po sedmi letech od vydání multiplatinové Studny v poušti, nominované na prestižní cenu Anděl, se Radůza znovu vrací k tématu Vánoc: „Mám ráda příběhy. A ať už je člověk věřící, nebo ne, vánoční příběh přináší celou řadu témat veselých i dojemných, která je možno rozvíjet a zpracovat. Ráda jsem se přenesla o tisíce let a tisíce kilometrů jinam a stala se pozorovatelkou dávných příběhů, které na svém albu vyprávím.“

Na albu zaujme dojemný duet Mechanický betlém s Jiřím Kornem věnovaný betlému v Třebechovicích, který byl před pětadvaceti lety prohlášen za národní kulturní památku. Radůza k němu poznamenala: „Už když jsem zahrála prvních pár akordů a melodie se teprve rodila, napadlo mě, že bych si právě tuhle písničku chtěla s panem Kornem zazpívat. A pak už se slova skládala na papír sama. Byla jsem moc ráda, že Jiří Korn se spoluprací souhlasil, pracovalo se s ním skvěle. Znám ho ještě z dob, kdy jsem zpívala v muzikálu Dracula; vždycky jsem obdivovala jeho talent, neuvěřitelné nasazení, preciznost a nepolevující snahu o dokonalý výkon.“

Slavnostní náladu alba podtrhují i další přizvaní hosté: jazzový trumpetista Miroslav Hloucal, basista Tomáš Liška, banjista Luboš Malina či Unique Quartet. Party pro kvarteto aranžovala jedna z nejvýznamnějších skladatelek soudobé vážné hudby Jana Vöröšová, jejíž skladby má v repertoáru i Česká filharmonie. Posluchače také potěší rozverné koledy zkomponované na tělo Domažlické dudácké muziky, či jímavá skladba napsaná pro dívčí cimbálovou muziku Dubinka.

Tagy: