ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 18195 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Film Tancuj Matyldo bude mít premiéru na americkém kontinentu

0 jsk 17.10.2024

Producentka Nataša Slavíková a režisér Petr Slavík, oba scenáristé, společně doprovodí svůj celovečerní snímek Tancuj Matyldo na premiéru na americký kontinent. Ta se uskuteční v sobotu 19. října na Mezinárodním filmovém festivalu Sante Fe v Novém Mexiku, kam byl snímek vybrán do soutěže jako jediný evropský film mezi dvacet sedm filmů a dokumentů převážně americké provenience.

V České republice navíc 23. října stejnojmenná kniha, jejímž autorem je Petr Slavík.

V dramatickém příběhu, inspirovaném osobními zážitky autorů, je Karel okolnostmi přinucen starat se o svou matku Matyldu, která onemocněla Alzheimerovou chorobou, a zároveň řešit narušené rodinné vztahy s ní i se synem Pavlem. Na první pohled bezvýchodná situace obrátí všem život naruby. Vyprávění o tom, jak se s touto výzvou vyrovnávají, v sobě nese nejen tragiku, ale i humor a především naději.

Film Tancuj Matyldo získal dvě nominace na Ceny filmové kritiky a sedm nominací na cenu Český lev, z nichž jednu proměnil. Ve filmu v hlavních rolích excelují Karel Roden a Regina Rázlová. Knižní adaptace rozvíjí charaktery i vnitřní život postav a rozšiřuje příběh o nové motivy, vydává ji Grada Publishing.