ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 18195 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Z benátského bienále do Prahy

0 jsk 16.10.2024

Manuel Bonfanti, jeden z nejvýraznějších představitelů současné malby v Itálii, přináší do Prahy svou výstavu In the Middle of Now-Where, která bude k vidění od 18. října do 31. ledna 2025 v The Design Gallery v Praze.

Tvoří stylem akční malby, ve které je důležitý samotný akt tvorby. Zapojuje při něm celé tělo, podobně jako představitel americké akční malby Jackson Pollock. Část cyklu ze série In the Middle of Now-Where je do 24. listopadu vystavena na bienále současného umění v Benátkách, v Palazzo Mora. Umělcova díla vynikají svou monumentálností a některá plátna dosahují až dvaceti metrů.

Akční malba inspirovaná pohyby těla je v Bonfantiho podání neobyčejně fyzická i emocionální. Umělec se nechává inspirovat energií momentu a sílou přítomného okamžiku, což vytváří dynamiku a spontaneitu jeho tvorby. Při práci na plátně se jeho tělo stává nástrojem, který vtiskuje malbě nejen obraz, ale i jeho vlastní prožitek. Podobně jako Pollock i Bonfanti staví svůj přístup na intuici a instinktech, což jeho dílům dodává nebývalou expresivitu.