ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 30965 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Opera Na zemi otevírá palčivá témata a prezentuje je v působivé formě

0 jsk 15.10.2024

Že může být opera velice aktuální a svou specifikou vypovídat o hlubokých tématech současnosti, přesvědčí diváky kinopřenosů z Metropolitní opery v New Yorku novinka skladatelky Jeanine Tesori Na zemi (Grounded). Premiérový titul zamíří v rámci série MET: Live In HD na plátna kin v sobotu 19. října.

Dvojnásobná držitelka ceny Tony Jeanine Tesori přepracovala divadelní hru libretisty George Branta a společně stvořili dílo, které se zabývá etickými otázkami a psychickou zátěží moderní války. Mezzosopranistka Emily D’Angelo, jedna z nejpřesvědčivějších mladých operních hvězd, ztvárňuje Jess, špičkovou pilotku stíhačky, kterou neplánované těhotenství vyřadí z kokpitu a ona se ocitne v Las Vegas, odkud řídí bezpilotní letoun Reaper na druhém konci světa.

Zatímco se snaží přizpůsobit tomuto novému způsobu vedení boje, bojuje o zachování zdravého rozumu a své duše, protože je povolána k tomu, aby na dálku rozsévala smrt. Opera se zabývá i otázkou role ženy v ozbrojených složkách a ve společnosti obecně.