ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 22624 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Výjimečný Dvořákův Klavírní koncert přednese Ivo Kahánek

0 jsk 2.10.2024

Ivo Kahánek a Jakub Hrůša se opět setkají po vzájemné úspěšné spolupráci, kdy mimo jiné provedli a nahráli společně s Bamberskými symfoniky dva největší české klavírní koncerty – Inkantaci Bohuslava Martinů a Dvořákův klavírní koncert g moll.

Album se dočkalo nespočtu ocenění včetně BBC Music Magazine Award nebo Ceny Anděla a mnohé další. „Opravdu se nám ta nahrávka povedla a těším se, že Dvořákův Klavírní koncert g moll provedeme společně konečně živě,“ říká Jakub Hrůša. „Tenkrát jsme stihli koncertně jen Inkantaci Bohuslava Martinů a pak nám do toho přišlo období covidu.“

Umělci nyní vystoupí nejprve 6. října v Bayreuthu v Markraběcím operním domě, den poté pak přímo v sídle Bamberských symfoniků v Kongresové hale v Bamberku.

Kahánek říká: „Každé vystoupení s Bamberskými symfoniky je pro mne velmi emocionální. Jednak pro jejich umělecké kvality a skutečně specificky krásný zvuk, jednak moc rád hraju s blízkými přáteli, jako je Jakub, a pak také vzpomínky na nahrávání našeho společného CD mi tanou na mysli i dnes velmi intenzivně.“

Program koncertů zahájí optimistická předehra ze Smetanovy opery Dvě vdovy, Dvořákově Klavírním koncertu g moll v druhé polovině koncertu zahrají Bamberští symfonikové Čtvrtou Beethovenovu symfonii.  Dramaturgie večera opět ukazuje Hrůšovu lásku k české hudbě, kterou chce soustavně představovat světovému publiku v té nejlepší kvalitě.

Dvořákův Klavírní koncert g moll je výjimečným dílem nejen ve Dvořákově tvorbě, ale i v rámci celého spektra celé české klavírní literatury. Kahánek s Hrůšou ho navíc provádějí, stejně jako na nahrávce, v nové edici nakladatelství Bärenreiter. Ta se vrací k podobě díla, jak ji zapsal Antonín Dvořák a na níž trval například slavný pianista Sviatoslav Richter. Historické prameny dokonce tvrdí, že původní podoba tohoto koncertu je nehratelná, nebo že je napsán „pro dvě pravé ruce“.