ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 9583 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Prolnutí hudby a architektury v Hradci Králové

0 jsk 13.9.2024

Hradci Králové se od 4. do 6. října uskuteční nultý ročník Mezinárodního festivalu hudby a architektury Architony. Základní kámen položili Jaroslav Svěcený (na snímku) a Jan Holásek, kteří chtějí propojit klasickou i multižánrovou hudbu s nádhernou hradeckou architekturou a moderními architektonickými trendy.

„Hradecká kulturní a architektonická scéna je nesmírně rozmanitá a zaslouží si, aby její krásy objevili a ocenili lidé z celé republiky. Festival nabídne hudební koncerty na atraktivních architektonických místech, jako je Muzeum východních Čech, Gymnázium J. K. Tyla, Gallery Petrof nebo ve Sboru kněze Ambrože,” říká ředitel festivalu, houslista Jaroslav Svěcený, který je zároveň v roli interpreta-hostitele. Do Hradce Králové pozval špičkové interprety, formaci Cigánski diabli ze Slovenska, arménskou sopranistku Varine Mkrtchyan, akordeonistku Markétu Laštovičkovou, cembalistku Jitku Navrátilovou či Královéhradecký dětský sbor Jitro.

„Festivalovými koncerty chceme mimo jiné představit architektonické skvosty Jana Kotěry a Josefa Gočára v Hradci Králové. Toto město si zaslouží velkou pozornost v celostátním či mezinárodním měřítku. Hudba, zpěv a hudební nástroje v krásném a unikátním prostředí jsou nejlepším antidepresivem na blbou náladu, která v mediálním světě zabírá až příliš mnoho prostoru“, říká Jaroslav Svěcený.