ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 23358 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Divadlo Viola hledá nového ředitele. Lenka Plavcová odchází

0 Redakce 30.7.2024

Po třech letech opustí letos na konci září post ředitelky pražského Divadla Viola Lenka Plavcová. Její nástupce vzejde z výběrového řízení a funkce by se měl ujmout 1. října 2024.

Lenka Plavcová převzala vedení proslulého divadla v nelehké covidové době, která bezprostředně ohrožovala pokračování jeho více než šedesátileté existence.

„Myslím ale, že se mi všechny náročné úkoly, které mi zadala správní rada divadla, podařilo splnit. Cítím proto, že je načase předat jeho řízení někomu dalšímu, kdo se bude moci nyní soustředit na umělecké směřování Violy v příštích letech,“ uvedla Lenka Plavcová s tím, že má před sebou nyní některé další pracovní výzvy, nad kterými se zamýšlí. Především si ale chce po několika výrazně pracovních letech alespoň na chvíli odpočinout. „Letos jsem se navíc stala poprvé i babičkou, takže bych ráda věnovala této nové příjemné roli více času,“ dodala.

Za tři roky ve vedení Divadla Viola se Lence Plavcové podařilo zajistit jeho finanční stabilitu, a to včetně získání víceletého grantu. Na předcovidovou úroveň se vrátila i jeho celoroční návštěvnost. Podařilo se zvýšit povědomí o Viole ve veřejnosti a přibylo i diváků mladší věkové kategorie.

„Rozšířili jsme také okruh tvůrčích týmů například o režiséry Roberta Sedláčka a Martinu Kinskou. Ti obohatili programovou nabídku divadla o úspěšné inscenace Hugo Haas a Adina Mandlová, respektive Vděk,“ upozornila Lenka Plavcová.

Výrazně se zlepšila například i úroveň baru a jím zajišťovaného občerstvení ve foyer Violy. Proměnou k lepšímu prošel i vnější prostor divadla a generální opravu má za sebou od loňského roku i jevištní prostor. Nyní na něj navazuje přestavba herecké šatny.

„Loni jsme rovněž připravili důstojnou oslavu šedesátého výročí vzniku Violy za účasti herců, režisérů a dalších osobností, kteří jsou s její historií i současností spojené,“ doplnila Lenka Plavcová. „I po mém odchodu zůstane Viola mojí srdeční záležitostí a ráda se budu do ní vracet. Její atmosféra zůstává jedinečná a okouzlující a jsou vytvořené předpoklady, aby tomu bylo i nadále,“ dodala.

Přihlášky do výběrového řízení mohou adepti na post ředitele Divadla Viola podávat do 7. srpna 2024.