ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 17458 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Sedm českých současných ilustrátorů vystavuje v Klementinu

0 jsk 26.7.2024

Kdo delší dobu sleduje festival LUSTR, mezinárodní festival ilustrace a komiksu, postřehl, že organizační a tvůrčí tým se neprezentuje jen samotným zářijovým festivalem. Loni vznikl na zdech holešovického Vnitroblocku v Praze mural reflektující téma odcházení z dětských domovů v Česku.

Ještě než se letos LUSTR ve dnech 20. až 28. září představí návštěvníkům v Holešovické tržnici, otevře výstavu v pražském Klementinu. Ta je věnována bohaté knižní kultuře zobrazující přírodu a krajinu od pozdně středověkých herbářů přes bohatě ilustrované kabinety kuriozit vysoce učených doktorů až k současným ilustrátorům a ilustrátorkám.

Vernisáž se uskuteční 15. srpna od 18 hodin v Galerii Klementinum a výstava potrvá až do 29. září.

Výstava provádí bohatou knižní kulturou zobrazující přírodu a krajinu od pozdně středověkých herbářů přes bohatě ilustrované kabinety kuriozit vysoce učených doktorů až k současným ilustrátorům a ilustrátorkám, kteří svou tvorbou vzdávají hold středověkým iluminacím i starým tiskům. Sedm osobností české ilustrace (od etablovaných po studující) pod vedením Aleny Císařové Smítkové, která se specializuje na staré tisky, nahlédlo do archivů Národní knihovny a vylovilo z nich knihy, které je výtvarně oslovily.

Tagy: