ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 17458 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Miro Žbirka má novou skladbu. Dodělala ji umělá inteligence

0 jsk 18.7.2024

Souhra náhod spojila skupinku lidí se společným zájmem dokončit dosud nenahrané skladby Mekyho Žbirky (1952-2021). Tvorba osobnosti československé hudby je známá napříč generacemi.

V jeho hudební pozůstalosti je však ještě mnoho rozpracovaných písní, které Meky nestihl dokončit a nahrát. Jednou z nich je píseň Nora s textem slovenského básníka a textaře Daniela Heviera. Tu pomohla dokončit umělá inteligence.

Singl produkovali David Žbirka a Oliver Torr ve spolupráci s firmou FamePlay, která prostřednictvím AI technologie pomohla upravit a vyčistit Mekyho zpěv z původní demonahrávky. Při rozhodování o tomto projektu pomohla Mekyho rodině jednoduchá a jasná odpověď od Chatu GPT.

„Když mě oslovili s nabídkou spolupráce, zdálo se mi zajímavé vyzkoušet podobný postup, který nedávno využili u skladby Now and Then od Beatles. Zkusila jsem oslovit umělou inteligenci, která mi na otázku, jestli by měl Miro Žbirka radost z AI odpověděla: Miro Žbirka byl známý svou otevřeností k novým technologiím a inovacím v hudbě. S největší pravděpodobností by měl z AI radost, hlavně pokud by přispěla k jeho hudební tvorbě či zlepšení zážitků pro fanoušky. AI technologie by mohla pomoct v produkci hudby, spravování odkazu či vývoji nových způsobů, jak oslovit a zapojit posluchače,“ řekla o vzniku spolupráce Katka Žbirková.

„Produkčně jsme se s Oliverem Torrem drželi současného zvuku a chtěli jsme, aby píseň atmosférou hleděla do budoucnosti, což vystihuje i to, za jakých okolností se nahrávka rodila a s jakými nástroji jsme spolu s FamePlay pracovali,“ dodává David Žbirka.

(foto: Peter Župník)